20-09-2018 - Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας - Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας

Νομικό Πρόσωπο
Δήμου Δράμας
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Νέα - Ανακοινώσεις - Αποφάσεις > Νέα - Ανακοινώσεις > 2018
ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018-09-2018  

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς

Το Τμήμα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας ,τιμά την ξεχωριστή ημέρα της Τρίτης Ηλικίας. Το νόημα  αυτής της ημέρας  αποτελεί τον θεμελιώδη σκοπό   ύπαρξης του Τμήματος μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Ορίστηκε  από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1990, για να τιμήσει τους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και αυτό γιατί  στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του  εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της  βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή  ποιότητα ζωής.
Οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι θείοι μας, οι γείτονες μας, Οι σωματικές λειτουργίες μπορεί να αλλάζουν με τα χρόνια, η σάρκα να ασθενεί ή να αδυνατεί, η ψυχή των περισσότερων ηλικιωμένων όμως παραμένει νέα. Λαχταρά την επικοινωνία με τους αγαπημένους τους  και κυρίως την αγάπη  τους.

Το Τμήμα Ηλικιωμένων  για να τιμήσει αυτή τη σημαντική μέρα διοργανώνει  τις εξής δράσεις:

ΚΗΦΗ ΔΡΑΜΑΣ
Δευτέρα 1  Οκτωβρίου 2018, στις 10.30 το πρωί .
Επίσκεψη των μαθητών της έκτης τάξη του 15ου  Δημοτικού Σχολείου Δράμας στο χώρο του ΚΗΦΗ . Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο του ΚΗΦΗ, να ενημερωθούν για το έργο που γίνεται στο πλαίσιο μας και να έρθουν σε επαφή με τους ωφελούμενους που εξυπηρετούνται από τη δομή του.
Παράλληλα θα παρακολουθήσουν ένα μικρό ψυχαγωγικό πρόγραμμα από τους ηλικιωμένους μας και θα προσκληθούν να πάρουν μέρος σε διαδραστικά παιχνίδια.

ΚΑΠΗ ΧΩΡΙΣΤΗΣ
Δευτέρα 1  Οκτωβρίου 2018, 10.30 το πρωί.
Το χώρο του ΚΑΠΗ Χωριστής  θα επισκεφτεί το Νηπιαγωγείο Χωριστής .  Τα μέλη του ΚΑΠΗ θα τραγουδήσουν στα παιδάκια του νηπιαγωγείου και θα τους μιλήσουν για το νόημα της ξεχωριστής αυτής μέρας.
ΚΑΠΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018,  στις 5 το απόγευμα.
Τα μέλη του ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου θα τιμήσουν τη   Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας,  με μία γιορτή αφιερωμένη στην ιδιαίτερη αυτή μέρα ,που θα γίνει στο χώρο του ΚΑΠΗ  το απόγευμα της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου .  
ΚΑΠΗ ΔΡΑΜΑΣ
Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, στις 10.30 το πρωί.
Στο χώρο του ΚΑΠΗ Δράμας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Ημέρα Ηλικιωμένων, με ομιλίες, τραγούδια  και ποιήματα . Η γιορτή θα συνεχιστεί  σε γνωστή ταβέρνα της πόλης μας που έχουν επιλέξει  τα μέλη του ΚΑΠΗ.
Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ
Παναγιωτίδης Αλέξανδρος
Τηλέφωνο: 25210 24464
Fax: 25210 48134
Διοικητηρίου 11
1ος Όροφος
Δράμα - τ.κ. 66133
Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας
Επιστροφή στο περιεχόμενο